17 år och Mamma

Alla inlägg under mars 2010

Av Johanna Berglund - 11 mars 2010 14:30

Bebisen

Nu är bebisen ungefär 50 cm från topp till tå och väger omkring 3.1 kilo. Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo att födas.

 

De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart, och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet.

Om det är en pojke så skall hans testiklar vandrat ned i pungen vid det här laget och när den föds bör båda vara på plats. Hos omkring 1% av alla pojkar som föds har ännu inte testiklarna vandrat ner. Eftersom detta kan orsaka infertilitet och öka risken för testikelcancer så undersöker barnmorskan pojken efter förlossningen.

Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form.

Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.

Du

Innan dina förlossningsvärkar börjar kan det hända att du upplever förvärkar, vilka inte skall förväxlas med Braxton-Hicks-värkar. Dessa förvärkar hjälper till att utvidga livmoderhalsen och förbereder vattenavgången. De kan försvinna om du ställer dig upp och går omkring en smula. Övre delen av din livmoder är nu 16.5 – 18 cm ovanför naveln.

Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta.

Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum.



Egna tankar:   Hua så fort det har gått nu, nu börjar man ju bli nervös att hon tänker komma ut när som helst. mina förvärkar kommer inte så ofta och dom är heller inte starka.. bara svaga ungefär som mild mensvärk. men det är ju ingenting som säkrar att hon tänker vänta till den 25:e :P

Ul den 22:a, får se vad dom säger då :)

Av Johanna Berglund - 11 mars 2010 00:20

det är väldigt varmt ute i luften nu. även på kvällen. skönt så smälter snön bort. men jobbigt för det är så blött :P men bra om allt smälter bort nu, så jag slipper dra barnvagnen i så mkt snö och slask, kmr säkert finnas kvar. Men inte så mkt :) Ska se på tv nu ett tag och mysa med älskling =D sen sova, ska upp tidigt imorrn för ett besök hos min barmorska :) om det är varmt ute kanske man tar skinnjackan ist för att svettas i den tjocka.


Godnatt :)

Av Johanna Berglund - 10 mars 2010 18:23

håller på att "renovera" om min blogg lite.. hehe.. fixar mer ikv :) eller imorgon :)

Av Johanna Berglund - 10 mars 2010 18:09

hua lilltjejen lever om i magen på mig så det gör ont :( svårt att förklara med känns som att hon slår mig där kissblååsan sitter :P kanske ni andra gravida/mammor förstår vad jag menar :P svårt för någon som inte varit gravid att förstå hur det känns att ha en liten bäbis där inne.. ibland så känns det som att dom tränar karate eller spelar fotboll,, och ibland kan man ju tro att dom är en fotboll . det är så annorlunda på vad dom gör.. men kan säga att lilltjejen har iaf hittat sin favorit sak att gör.. och det är att sparka mig på den sidan jag ligger på.. hon är så snäll när hon gör så. :)


Nu sitter jag iaf och väntar på att Juans morbror ska komma, sedan blire tåååårta :D  både smörgåstårta och gräddtårta. gottgottgott.. mummah, ne nu ska jag vara social med mig älskade pojkvän. faktiskt hans födelsedag idag juu :D Grattis mi amorcito, jag älskar dig <3

Av Johanna Berglund - 9 mars 2010 21:25

ja nu har vi varit på information om lite saker på sjukhuset. bra info men man vart väldigt trött och seg.  typ hälften av alla som var där skulle ha i sommar eller senare.. om jag har typ 2 veckor kvar, och är mindre än nästan alla ^^ och vi var nog det yngsta paret där också :P


Nu ska vi göra pannkaka ikv igen . måste få bort alla ägg som vi hade i kylskåpet. men jag älskar pannkaka så det gör ingenting. hejsss

Av Johanna Berglund - 9 mars 2010 13:34

Jaa, nu är jag hemma igen. skönt. Har inte varit speciellt långt bort, men tillbringade natten hos juans mamma så vi fick ett väldigt väldigt tråkigt besked inatt. så vi ville inte att hon skulle behöva vara ensam.

Det är så att Pamela's (juans syrra) killes mamma dog inatt :'( väldigt synd, hon var en underbar person. inte mycket man kan göra åt, tkr bara otroligt synd om nacho och pamela. så när juans mamma berättade då kände han att han ville gå upp till henne, för dom hade skjussat pamela till nacho, och om vi inte gått upp skulle hon varahelt själv, och det tyckte jag va synd. helst om en sånhär sak hänt.. så vi gick dit, var vaken ett tag med henne, sedan somnade hon och juan satt vid datorn medans jag halvsov i sängen.


Idag vet jag inte hur allting kommer ske, om vi ska sova där igen eller om pamela sover hemma ikv.. Men för mig spelar det ingen roll, förut hade jag två hem, nu har jag tre, min egen lägenhet., hemma hos pappa och hemma hos Ximena och Pamela :P hehe.


Ne justja, också ska vi upp till sjukhuset idag, ingenting speciellt eller farligt som hänt :P ska bara in på information om amning, förlossningen och dom första timmarna och dagarna med den nyfödda :) LÄÄNGTAR SÅÅÅ MYCKET NU =D

Börjar faktiskt känna mig som hemma igen på sjukhuset, när jag var mindre så brukade jag vara där ganska mkt. när mamma fått mina syskon och så. var bara tid en timme när julia kom, men när syskonen på mammas sida kom var jag där längre.. och många gånger när Simon skulle komma för han kom jätte tidigt för mamma och min "plastpappa" krockade, så dom var tvungen att ta akut snitt. också bröt läkarna foten på han när odm skulle ta ut honom. stackarn, men gipset har mamma kvar hemma,, det är sååå litet :P  aja. Ska ju in igen på sjukhuset den 22a på ultraljud, ska bli spännande och se om hon tänker komma ut innan eller om vi hinner få mer bilder på henne.. kul att ha kvar som minne och visa när hon blir äldre =D.. yes,



Men nu vart det långt,aja, hur som helst så ska jag gå och städa lite grann i köket. och sedan s å ska jag duscha och fixa till mig lite grann :)


Rip :(

Av Johanna Berglund - 8 mars 2010 13:34

Om du säger en sak kan du väl hålla det ? du sa idag !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! less

Av Johanna Berglund - 7 mars 2010 20:00

åt kinamat idag med farmor och farfar, Detvar väldigt gott och trevligt :)

Länge sedan vi åt ute med dom, men det var iaf jag och bror plus dom två :)

vi brukar äte ute varje gång jag eller fredrik fyller år. men nu vare länge sedan. blev aldrig nått nu när jag fyllde år, alltid kul att gå ut och göra någonting med dom,även om det bara är att fika hos dom eller nått sånt.. nått som jag gillar väldigt mkt är minnena från att vi brukade åka till farmors syster när vi var mindre, och alla gånger vi åkt till stockholm över en helg :)



Jag hoppas ni lever i många år till, för jag vet inte vad jag skulle göra om ni försvinner, ni betyder mycket och tar stor plats i mitt liv <3

besöksräknare :)

Bloggsvar !

About me :)

Hej, Johanna heter jag, är mamma till en underbar liten dotter som föddes 100323, vägde 2828 g och var 48 cm "lång", fick namnet channel. i min blogg kommer ni få läsa om min vardag tsm med channel och Juan (pojkvän, och pappan till barnet )

Bubbleroom

bloggerfy

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2010 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Tidigare år

bloggar jag läser

rösta !

När tror ni channel kommer börja gå, helt själv utan stöd ?
 9 månader
 10 månader
 11 månader
 12 månader/ 1 år
 13 månader/ 1 år & 1 månad
 14 månader/ 1 år & 2 månader
 15 månader/ 1 år & 3 månader
 16 månader/ 1 år & 4 månader
 17 månader/ 1 år & 5 månader
 18 månader/ 1 år & 6 månader

Ovido - Quiz & Flashcards